Een smakelijke historie

Jan Wolkers

Jan Wolkers mocht er tijdens zijn leven graag komen. Op 31 januari 1998 heeft hij zelfs de nieuwe keuken van het Theehuis "in gegeten", tesamen met de toenmalige Leidse burgemeester Cees Goekoop. Op het menu stond een entrecote die in hartvorm werd geserveerd. De tafel werd daarbij rijkelijk voorzien van cognac, waar vervolgens de vlam in ging. Naam van het gerecht: "Brandende liefde", naar het gelijknamige boek van Wolkers, dat later ook werd verfilmd.

Gemeenteraadslid Johannes Knuttel

Het Theehuis staat overigens 'pas' sinds 1949 in de Leidse Hout, die eind jaren twintig, begin jaren dertig van de vorige eeuw werd aangelegd op initiatief van gemeenteraadslid Johannes Knuttel. De vele werklozen die Leiden in die crisistijd telde konden met rijkssteun aan het zware graafwerk beginnen teneinde een "lustoord" te creëren voor alle lagen van de bevolking. Op 30 juni 1931 werd het geopend en hoewel het diverse malen werd bedreigd (door kaalslag in de oorlog en weg- en woningbouwplannen), ligt het er nog steeds in al zijn pracht en glorie.

Elke zondag vanaf 14.00 live muziek

Tegenwoordig is De Leidse Hout een geliefd loop- en wandelgebied, dat behalve hertenkamp en speelweide, een atletiekbaan, een informatiecentrum (Het Koetshuis) en een eeuwenoude boerderij herbergt. Elke zondag vanaf 14.00 presenteert het Theehuis live muziek. Ofwel binnen de gezellige intimiteit van het Theehuis zelf, ofwel, zodra de weersomstandigheden dat toelaten, in de openlucht aan het mooie, ruime terras.

Prè Oktober

De zondag vóór 3 oktober word het feest aller feesten opgestart bij het Theehuis om 14.00 uur. In de volksmond ook wel Prè Oktober genoemd. Dit feestelijke evenement word ieder jaar groots gevierd met de Rijnsons.