Het laatste nieuws

Zomaar een Stukkie Nostalgie


Zomaar een Stukkie Nostalgie

Als je klein bent, geloof je heilig dat de wereld zoals je haar hebt leren kennen altijd zal blijven bestaan. De enorme tuin achter het huis (die later een ‘postzegel’ bleek), Tom Manders als Dorus, woensdagmiddag op de radio, vlak na de ‘Nieuwsdienst van het ANP’, Tante Hannie op tv, het kruideniertje van de hoek, dat van alles en meer nog te koop had, limonade die altijd oranje schitterde in het glas, tijdens eindeloos zonnige zomers .

De dagen van vandaag en van weleer.
Ongemerkt en soms ook ongewild gleden ze als zand tussen je vingers door, ontglipten je terwijl je heel eventjes de andere kant opkeek.

Zoiets moet de kunstenaar hebben gevoeld toen hij bovenstaand schilderij vervaardigde. Want al lijkt het een voorstelling uit lang vervlogen dagen, zo grazen de herten bijvoorbeeld tot vlak aan een minuscuul terras, het Theehuis zelf heeft grotendeels de tegenwoordige contouren. Heden en verleden, of moet ik zeggen: heden en verlangen, lijken te versmelten in een idyllisch visioen dat je het liefst zo lang mogelijk zou vasthouden.
Enfin, zoals gezegd, een stukkie nostalgie. Gewoon, zomaar, om effekes fijn bij weg te dromen.

Overigens zie ik in het schilderij de hand van Justus Donker.

‘Baars & ’t Hart’, Aangenaam Anders!

 

Geen ‘Top 2000’-materiaal bij Baars & ’t Hart

Maar het zal u verbazen hoeveel songs uit hun repertoirelijst u toch zomaar spontaan meeneuriet. Of soms zelfs bijna woordelijk meezingt!
Ze tappen gewoon uit een ander vaatje, Baars & ’t Hart: b-kanten uit het vinyl-tijdperk, van nog ruisende radiozenders geplukte country songs, old school popliedjes uit de vroegste hitlijsten, geflopte maar stralende juweeltjes die toch in je hoofd zijn blijven hangen.
Nederlandstalig werk ook, hier en daar. Soms van eigen hand, Baars is een begenadigd liedjesschrijver. Maar vrijwel alles met een hoge herkenbaarheidsfactor.
En voorzien van eigenzinnige, uiterst muzikale arrangementen, waar het even speelse als melodieuze accordeonwerk van ’t Hart een hartverwarmende rol in vertolkt.

Kortom: ‘Baars & ’t Hart’, doen het Aangenaam Anders. 

   

Terugblik: nu al?!

 

 

Terugkijken op het oude jaar, we doen het allemaal. Reflecteren op de voorbije twaalf maanden hoort net zo bij oudjaar als oliebollen en siervuurwerk. Maar omdat het zo leuk was, zo ontzettend leuk!, staan we nu alvast even stil bij de start van 2020.
Wouter Kiers en het Theehuis, dat is van meet af aan een goeie combinatie. Toen hem een jaar of wat geleden werd gevraagd of hij de nieuwjaarsreceptie in de Leidse Hout van een pittig stukje muziek wilde voorzien, zei hij daar dan ook volmondig ja op.
Inmiddels is het traditie: de jongste 1 januari was het al de vijfde keer in successie dat hij met zijn companen Andrew Spieker, Robin Koerts en zanger/pianist Ivan Schilder aftikte voor het nieuwe jaar. Een waar feest werd het. De prosecco vloeide sprankelend, er werd meegezongen, gedanst; het theehuis barstte bijna uit z'n voegen van optimistisch roaring twenties' enthousiasme. Waarbij ook nog eens verse traditie leek te zijn geboren, Het Champagne Moment. Voor het tweede jaar op rij onderbrak Kiers zijn nieuwjaarsconcert om samen met drummer Spieker een machtige, 'magnum' champagnefles (aangeboden door theehuiseigenaar Bernard Stöxen) te ontkurken en uit te schenken aan de bezoekers. Hetgeen uiteraard geen afbreuk deed aan de euforische stemming! Na nog een stuk of wat spetterende toegiften kregen wij tegen half zes, op de valreep kortom, nog juist te horen onder welke naam de artiesten die middag hadden opgetreden: 'Wouter Kiers and his Hillbilly Blues & Boogie Woogie New Years Day Band' (daar kan Sgt. Pepper nog een puntje aan zuigen). Zij én het Theehuis nodigen u alvast van harte uit voor de nieuwjaarsreceptie van 1 januari 2021.  

Theehuis de Leidse Hout wordt 70!!

 

Op donderdag 4 juli is het feest in de Leidse Hout, dat schitterende park op de grens van Leiden en Oegstgeest. Op die dag namelijk is het zeventig jaar geleden dat het Theehuis van dezelfde naam voor het eerst z’n deuren opende. Bezoekers van het park, in die dagen nog voornamelijk keurige en toch vooral kalme, waardige wandelaars, konden er tijdens hun ’s zondags tochtje ‘frisse lucht happen’ in alle rust een consumptie van eenvoudige aard genieten. In een destijds zeer bescheiden uitspanning. Die, getuige de foto, nog het meest weghad van een ingegraven kaboutertje waarvan alleen nog de puntmuts boven de grond uitsteekt.
Wat is er veel veranderd. Het Theehuisje is een heus Huis geworden. Dat iedere dag uitnodigend ter beschikking staat aan eenieder die eventjes de drukte van stad en werk wil ontvluchten.
De waardige wandelaars zijn hollende Hollanders geworden, die in veelkleurige uitmonstering wekelijks dan wel dagelijks hun rondjes door de Leidse Hout rennen. Kinderen gaan niet langer onderdanig aan de hand van pa en ma, maar buitelen ravottend over het veld tegenover de intussen flink in omvang toegenomen locatie aan het hertenkamp, terwijl hun ouders zich op het terras laven aan een in het zonlicht fonkelend glas wijn.
Muziek is door de jaren een niet meer weg te denken factor geworden bij het Theehuis. Iedere zondagmiddag vanaf twee uur is er een live optreden. Van regionaal, maar soms ook landelijk vermaarde muzikanten. Onder wie Wouter Kiers, een in de Leidse Hout graag gehoorde én geziene persoonlijkheid.
Die dan ook, tezamen met zijn kwartet het verjaardagsfeestje van Theehuis de Leidse Hout muzikaal zal omlijsten.  

Donderdag 4 juli a.s. Theehuis de Leidse Hout 70 jaar!
M.m.v. Wouter Kiers.
Aanvang 16 uur

Bevrijdingsfeestje! Met Special Guest... Berg!!Zoals u in onze agenda heeft kunnen lezen op 5 mei een optreden van De Nachtelijke Escapades. Met in hun midden Theehuis' eigen barman Jochem van Bergen en Henegouwen (of 'Berg', waar hij om voor de hand liggende redenen de voorkeur aan geeft..). Op 1 januari maakte hij een verpletterende indruk toen hij als gastsaxofonist optrad bij Wouter Kiers c.s. Wat wij destijds nog niet wisten, was dat zijn eigen band toen al rondom in de steigers stond. Na een aantal 'Nachtelijke Escapades' van dat gezelschap, onder andere in 'Bergs' studiestad Utrecht, nu de eerste gig in de Leidse Hout. Dit is wat er intussen over hen werd geschreven: 

"De Nachtelijke Eascapades: vijf jonge muzikanten met een onuitputtelijke liefde voor muziek en een onmiskenbaar eigen geluid. Ze spelen naadloos hiphop, reggae, jazz en funk aan elkaar, resulterend in een vernieuwende en originele sound. Dit in combinatie met hun Nederlandstalige, poëtisch rijke teksten- die geen tekort kennen aan humor- en een flinke dosis energie, maakt hun muziek tot een vrolijke, verrassende en unieke ervaring.
Hun live optredens zijn de viering van de vrijheid van muziek- simpeler gezegd, een feestje".

Wij zijn hier heel nieuwsgierig door geworden. U bent dat vast ook!

Het optreden begint rond 14 uur.
In de pauze en na afloop een optreden van City Lights, met Arie Spaans en Eli 't Hart.

Vernieuwing en verfraaiing!De winden der vernieuwing en verfraaiing hebben inmiddels ook de Leidse Hout bereikt.
Maar anders dan in de stad, waar de veranderingsdrift soms dermate ongecoördineerd lijkt te hebben toegeslagen dat het centrum per auto soms nauwelijks valt te bereiken, is hier sprake van een overzichtelijke werkwijze. Zodat toegang noch doorgang ook maar ergens zijn versperd.
Trouwe Theehuis-bezoekers zal het inmiddels niet zijn ontgaan dat hun vaste uitgaanslocatie een soort van milde make over ondergaat. Niets ingrijpends, dat heeft deze parel van de Leidse Hout natuurlijk helemaal niet nodig. Maar haar hele uiterlijk wordt op dermate vakkundige wijze van een nieuwe verflaag voorzien, dat de authentieke uitspanning je nu al van verre uitnodigend lijkt toe te stralen.  
In navolging van deze opknapbeurt is kennelijk het idee ontstaan dat de kleine boerderij in het aanpalende hertenkamp hierbij niet al te sobertjes mag afsteken: op dit moment is men druk doende het bouwwerk te voorzien van een bijna goudglanzend nieuw rieten dak!  

Al bij al verlenen de werkzaamheden het Theehuis en haar omgeving een bijna lenteachtig elan.
Een jaargetijde waarin we wanneer ik dit schrijf, 5 november ’18 (!), ook daadwerkelijk lijken te zijn aanbeland.
Maar dit terzijde…

RTL's 'Nederland Heeft Het' bij het Theehuis op bezoek!

Dat het zondag jongstleden de twaalfde augustus wat onrustig was bij het Theehuis, zal misschien iets te maken hebben gehad met de soms forse windvlagen die van tijd tot tijd over het terras woeien.
Maar het zal toch vooral te danken zijn geweest aan de aanwezigheid van RTL 4’s  Aukje van Ginneken.
Deze voormalige GTST-actrice presenteert tegenwoordig het RTL 4 tv-programma ‘Nederland Heeft Het’. Daarin worden mooie, leuke en bijzondere Nederlandse plekken onder de aandacht gebracht.
In dit kader bezocht Aukje van Ginneken, samen met een cameraman, afgelopen zondag de Leidse Hout en meer in het bijzonder, ‘ons’ Theehuis.
De sympathieke presentatrice bleek zeer gecharmeerd van de locatie op de grens tussen Leiden en Oegstgeest: ‘ik ga hier vast een keer met mijn kinderen terugkomen!’.
De opnames die gedurende de middag zijn gemaakt van Theehuis, terras, de live muziek en niet te vergeten het interview met Theehuismedewerker Pommelijn Walenkamp worden uitgezonden op een zondagmiddag medio oktober, om 15:00 uur. We houden u op de hoogte van de exacte datum!
De kans is natuurlijk groot dat u dan bij ons op het terras zit. Maar, geen nood, de uitzending zal integraal op onze website worden geplaatst..

 

Het kan verkeren

Het kan verkeren..

Voor diverse Amsterdamse grachten geldt op dit moment een vaarverbod.
Overal in het land worden knollentuintjes, grasvelden en tennisbanen ondergespoten.
En in noordoostelijke provinciedorpen  en -steden wordt gestreden om de eer van de eerste marathon op natuurijs dit jaar.
Alles en iedereen is in rep en roer om waar het maar eventjes kan het kleinste tot en met het grootste oppervlak in gereedheid te brengen ter bevrediging van dé Hollandse oerdrift bij uitstek: het voortschichten op smalle ijzers over spiegelglad bevroren water!   

Hoe anders was het een week geleden.

In de luwte van het Theehuis en omringende bosschages vond in een heerlijk zonnetje het eerste buitenoptreden van dit toch nog prille jaar plaats.
Te midden van een vol terras brachten Arie Spaans en zijn mannen van City Lights een paar setjes onvervalste voorjaarsklassiekers ten gehore.
Toegegeven, de bomen oogden nog wat kaaltjes. En hier en daar had een enkeling zich met zo’n gerieflijk Theehuisdekentje omhuld.
Maar desondanks leek het onmiskenbaar: de lente zat eraan te komen!

Terug naar het nu..

Wie eventjes heel goed luistert, kan Erben Wennemars de weergoden stamelend om een Elfstedentocht horen verzoeken.
Het kan verkeren..
Lekker dan?!

Theehuis en Werfpop

 

Toen Werfpop op 12 juli 2009 zijn tenten opsloeg in De Leidse Hout, vreesde men bij het Theehuis, slechts een steenworp verderop, voor de eigen zondagmiddagprogrammering: zou die zich wel staande weten te houden in al dat muzikaal geweld wat mogelijk kwam overgewaaid vanaf Het Grote Veld?!

Een ongegronde angst, zo bleek al meteen diezelfde dag. Zo af en toe golfde op een windvlaag een stevige beat of een scheurende gitaar richting het Theehuis, maar dat vermocht zelfs de hertjes en pauwen maar nauwelijks te verontrusten. Laat staan dat de aldaar optredende muzikanten zich erdoor uit het veld lieten slaan.

Inmiddels zijn we 8 edities Werfpop verder en zijn beide locaties langzamerhand zelfs een beetje verstrengeld geraakt: wie zich even wil onttrekken aan de op Het Grote Veld geproduceerde megawatts, die maakt al jaren regelmatig zijn of haar vaste uitstapje naar het Theehuis.

Daar kun je rustig een babbeltje maken. Bij live muziek met een aangename geluidssterkte. Wat minder avant gardistisch weliswaar. Maar daarom nog niet van een minder niveau!

 

Dit jaar treden op bij het Theehuis van de Leidse Hout:

De Bluesfabriek van Art Bausch, rythm ‘n blues

Wouter Kiers & Friends, jazz, swing en calypso

2 Unplugged, Theo Nijssen en Erik ter Braak, akoestische popsongs

 

 

12 juni, Lentefair bij het Theehuis

De Winterfair ten bate van de Ronald McDonald Stichting viel de afgelopen editie in.. Ja waarin eigenlijk? Gezien het jaargetijde zou je denken: in de sneeuw.
Maar het evenement viel wel degelijk in het water. Maartse buien storten zich uit over de kraampjes en stands die liefdevol waren bevrouwd en bemand door een trouwe groep mensen die zich twee maal per jaar inzetten voor de instandhouding/ondersteuning van het Ronald McDonald huis.
Voor wie het nog niet weet, het Ronald McDonald huis zorgt ervoor dat ernstig zieke kinderen en hun ouders zo veel mogelijk tijd in elkaars nabijheid kunnen doorbrengen. Een prachtige instelling kortom.
Die uiteraard beter verdient dan de volkomen verregende en verwaaide Fair van eind 2015.
Zondag 12 juni is het weer tijd voor de Lentefair.
Als we er nou eens met zijn allen voor zorgen dat de tegenvallende resultaten van afgelopen winter worden weggepoetst door een mooie opbrengst deze keer? Daar houden we vast allemaal een prettig gevoel aan over!

Muzikale ondersteuning is er van Ron Walter, prachtige stem, heerlijk repertoire, een reden temeer om naar het Theehuis te komen. 

Rinus Groeneveld in het Theehuis


(op de foto: Baars en Groeneveld)

Een optreden van het Theehuis All Stars Orchestra.  Desnoods eenmalig.
Ziedaar de in stilte gekoesterde wens van etablissementseigenaar Bernard Stöxen. Op een mooie zomerse avond al die nationaal en soms zelfs internationaal gelauwerde muzikanten samenbrengen die door de jaren heen het podium van het Theehuis hebben betreden.
Om er een paar te noemen: Arthur Ebeling en Peter Wassenaar(oa Jump Dickie Jump), Ruud Weber (oa Snowy White), Pam MacBeth (oa Chris Norman Band), Jan de Ligt (oa Normaal), Lodewijk van Gorp (oa Marco Borsato)Aad van Pijlen en Nico Christiansen (oa Livin’ Blues), Wouter Kiers, en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.
Wie in deze opsomming niet mag ontbreken: Rinus Groeneveld.
Een erelijst om van te watertanden heeft ie, deze buitengewoon getalenteerde saxofonist. In zijn rijke carrière speelde hij oa met Hans en Candy Dulfer, The Bluesbastards (met drummer Han Bennink!) en het legendarische Werktheater.
Zondag 14 februari treedt Groeneveld samen met de Heeren Baars en Merbis voor het voetlicht.
Een stuk kleinschaliger, maar in elk geval haalbaar.
Want zo’n All Stars Orchestra, veel te druk hebben ze het allemaal…  

Zondag 14 februari: De Heeren Baars, Merbis en Rinus Groeneveld
 

 

Vrijdag 1 januari. Nieuwjaarsreceptie. Met Wouter Kiers en Ivan Schilder!

31 december.
‘De jaren rijgen zich aaneen als de kralen aan een vermolmde ketting’, zo sprak ooit Heer Olie B. Bommel in een bui van grote neerslachtigheid.
Dat is wel de somberste van alle overpeinzingen betreffende  het verstrijken van de tijd. Een goeie tweede plaats is weggelegd voor de bijna toonloos uitgeblazen verzuchting ‘het is weer omgevlogen…’. Waarbij dan vaak geheel wezenloos in het niets wordt getuurd.

Maar zie, 1 januari!
Een geheel nieuw elan is in de mens gevaren. Wellicht dat de vrolijk nabubbelende geest van champagne hier mede debet aan is. Hoe dan ook, het valt niet te ontkennen dat die eerste dag van het nieuwe jaar gekenmerkt wordt door een licht extravert optimisme. We kunnen er weer tegenaan!

Het Theehuis gáát er tegenaan!
Tijdens de inmiddels traditionele Muzikale Nieuwjaarsreceptie geven saxofonist Wouter Kiers en zanger/pianist Ivan Schilder, samen met drummer Andrew Spieker en bassist Robin Koerts, uitbundig gestalte aan die hernieuwde geestdrift!

1 januari 2016, 14 uur: het jaar kan beginnen!!!

 

Helden

Zondag 8 november: Ben Reel en Ronald de Jong

Toen rond een uurtje of half 4 de zon achter de bomen verdween, werd het al snel frisser op het terras. Maar al dan niet voorzien van een warm dekentje en een goed glas, bleven de gasten toch gewoon zitten.
Het was dan ook een mooi optreden wat de Ierse singer/songwriter Ben Reel en z'n bassist Ronald de Jong verzorgden bij het Theehuis. 
Ben had het 'een beetje' koud. Enfin, dat ziet u wel. Desondanks geen onvertogen woord.
En de muziek bleef tot het eind toe van een hoog niveau: Helden waren het!